Klik untuk lihat iklan menarik

Tuesday, November 3, 2009

Wanita daripada tulang rusuk kiri ?

Salam kalian semua. Mesti kalian pernah terdengar istilah "tulang rusuk kiri" yang dikaitkan dengan kaum hawa bukan? Aku tertarik untuk mencari apa yang dimaksudkan dengan ayat tersebut. Secara amnya, aku memang sudah mempunyai perspektif sendiri namun takut untuk menterjemahkan ke bentuk ayat, risau salah olahan maka boleh jadi nanti salah tafsir . Kemudian aku terjumpa satu soalan bertanyakan soalan yang sama di web JAKIM. Maka aku biarkan kepada individu yang lebih arif menjawab persoalan ini.

Soalan : adakah perempuan berasal daripada tulang rusuk kiri lelaki? Boleh tolong jelaskan secara terperinci berdasarkan dalil al-quran dan al-hadis?Jawapan: Wanita diciptakan dari tulang rusuk merupakan kiasan yang menerangkan tentang secara umumnya sifat degil itu wujud dalam diri wanita.Tulang rusuk didalam penciptaan-Nya adalah bengkok memainkan peranan dalam penciptaan_Nya.Ia juga berkait rapat dengan fitrah kejadian wanita samada dari sudut fizikal, psikologi serta tanggungjawab yang tergalas dibahu mereka.Wanita dari sudut fizikalnya adalah lemah dari lelaki, oleh itu mereka sukar untuk melindungi diri mereka dengan menggunakan fizikal mereka sendiri.

Fitrah mereka dikurniakan rasa degil dan malu sebagai senjata untuk melindungi diri mereka. Wanita adalah insan yang memiliki jiwa yang halus, lemah lembut ,penyayang dan kadangkala sering berubah-ubah dan tidak istiqamah dalam sesuatu perkara. Dalam Islam, wanita sangat dihormati dan diberikan tempat yang tinggi dan mulia, umat Islam diseru untuk melayan kaum wanita dengan baik dan bertimbangsara.. Mereka yang beriman dan memelihara kehormatan diri serta berpegang teguh dengan agama adalah wanita yang disanjung oleh baginda Rasulullah SAW.

Hadith diatas cukup sempurna bagi menggambarkan sikap prihatin Rasulullah kepada wanita. Rasulullah berpesan dengan sesungguhnya agar melayani kaum wanita dengan cara yang sesuai dengan individu wanita itu sendiri. Cara menangani hal wanita haruslah penuh dengan kebijaksanaan, hanya lelaki yang bijaksana sahaja yang dapat melaksanakan pesanan Rasulullah ini.


Jawapan yang diberi adalah berdasarkan Mazhab Shafie

8 comments:

twinklelady said...

Thanx syami for d info...bagus nya kalau smua lelaki dalam dunia nie berfikir macamana syami berfikir :)
Bila la kita nak lepak2 lagi kan? Masing2 busy...btw,wish u all the best for coming paper n practical training soon! :)

Anonymous said...

haii i mintk copy ea ^^ ..n thx for the info ..bestt bc sal nie

farrafieqa redza ^^ said...

salam, saye suke dengan entry awak, minta copy ye

imhays damha said...

:)

nabilasyafiqa said...

Assalamu'alaikum. Menarik sekali bila hal ini dikupas. Minta izin copy ye...

Anonymous said...

aku suka kasi makan itu ikan2x. .comell. .

Anonymous said...

aku suka kasi makan itu ikan2x. .comell. .

ChintaGadisAdvanture said...

<3